Naša CEO Mária Bieliková – laureátka ESET Science Award!

Večer 10. októbra sa niesol v znamení oslavy vedy a jej prínosov pre spoločnosť. Prestížne ocenenie ESET Science Awards si odniesla naša CEO, profesorka Mária Bieliková, ktorá bola ocenená v hlavnej kategórii Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku. Tento úspech potvrdzuje významný prínos Máriinej práce v oblasti umelej inteligencie a strojového učenia.

Zdroj: ESET Science Award

ESET Science Award, udeľované Nadáciou ESET od roku 2019, oceňuje vedecké osobnosti, ktorých práca za uplynulú dekádu výnimočne prispela k zviditeľneniu vedy na Slovensku, ako aj vo svetovom vedeckom kontexte, a zároveň má vplyv na ďalšie oblasti života slovenskej spoločnosti. Mária Bieliková bola ocenená za svoj medzinárodný prínos k umelej inteligencii a za založenie nezávislého Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií, ktorý podporuje rozvoj mladých talentov na Slovensku v tejto oblasti. Jej práca sa sústreďuje na strojové učenie a riešenie problému zahltenia informáciami v online priestore, čo prispieva k excelentnej vede a prepojeniu akademického sektora s podnikateľským prostredím.

Zdroj: ESET Science Award

Porota, ktorá rozhodovala o laureátoch, bola zložená z renomovaných svetových vedcov, ako je laureátka Nobelovej ceny za chémiu Emmanuelle Charpentier, profesor Michael Reece z oblasti materiálovej vedy, Jürgen Schukraft z oblasti  jadrového výskumu v CERN-e, Subhashis Banerjee z oblasti informatiky a Ján Trka pôsobiaci v onkológii.

Zdroj: ESET Science Award

Slávnostný večer, vysielaný naživo na Dvojke, bol obohatený umeleckými, hudobnými a tanečnými vystúpeniami, ktoré vzdávali hold vede a prírode. 

V emotívnom prejave po obdržaní ocenenia Mária Bieliková zdôraznila význam interdisciplinarity a spolupráce vo vede. Vyjadrila vďaku ESETu a všetkým, ktorí ju na jej ceste podporovali. „Je to malý kúsok na nekonečnej ceste, na ktorej idem,“ povedala. Zdôraznila, že bez podpory rodiny, spolupracovníkov a partnerských firiem by nebolo možné dosiahnuť také úspechy. Mária sa tiež dotkla svojho pôvodného záujmu o psychológiu a ako sa nakoniec rozhodla pre techniku a informatiku, pričom podčiarkla, že informatici vytvárajú systémy pre ľudí a ich prepojenie je kľúčové. „Po noci vždy príde deň.“ uzavrela svoj prejav s optimizmom.

Ocenenie ESET Science Award je nielen veľkým uznaním pre Máriu Bielikovú, ale aj inšpiráciou a povzbudením pre mladých vedcov a celú slovenskú vedeckú komunitu pokračovať v inovatívnej práci s globálnym dopadom.